Schorzenie Hashimoto można zaobserwować jako plagę dzisiejszych czasów. Zaburzenia gruczołu tarczycowego diagnozuje się u około 24% całego społeczeństwa. Niedoczynność tarczycy występująca wspólnie z autoimmunologicznym zapaleniem gruczołu tarczycowego jest chorobą Hashimoto. Jaki to rodzaj choroby? Jak dieta wpływa na chorobę Hashimoto? Co możesz jeść i na jakie składniki zwrócić szczególną uwagę w swojej diecie?

Czym jest schorzenie / choroba Hashimoto?

Na chorobę Hashimoto mają wpływ czynniki środowiskowe, genetyczne i żywieniowe. Należą do nich infekcje, leki, terapia cytokinami, sole litu, nadmiar jodu w diecie czy niedobór selenu. Jest to przewlekłe autoimmunologiczne limfocytarne zapalenie tarczycy. Powoduje to, że układ odpornościowy wytwarza przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej i tyreoglobulinie. Atakuje zdrową tkankę tarczycy, powodując przewlekłe stany zapalne w organizmie, utratę komórek pęcherzykowych i niedoczynność tarczycy. Choroba Hashimoto wymaga skutecznych leków zawierających lewotyroksynę (niedobór hormonu tarczycy), których dawka dobierana jest indywidualnie przez lekarza w zależności od stanu pacjenta. Ponadto stosowanie odpowiedniego odżywiania jest ważne, aby zapewnić odpowiednią ilość jodu, selenu, cynku, witaminy D, pełnowartościowego białka, kwasów omega-3 oraz innych niezbędnych witamin i minerałów.

Dieta a choroba Hashimoto

Dieta w chorobie Hashimoto musi być dostosowana indywidualnie dla każdego pacjenta. Musi być zrównoważona i dostosowana do wieku, płci, aktywności fizycznej i stylu życia. Osoby z chorobą Hashimoto często doświadczają zmęczenia, senności, utraty pamięci, przeziębienia, niedociśnienia i drażliwości, zwłaszcza u kobiet. Jest to przejaw powolnego metabolizmu i powolnego metabolizmu. Przybranie na wadze. W takim przypadku ważne jest, aby w rezultacie uwzględnić mniej kalorii. Dieta Hashimoto powinna być bogata w zdrowe białka zawierające aminokwasy niezbędne do produkcji hormonów tarczycy. Zwróć także uwagę na odpowiednią ilość błonnika zapobiegającego zaparciom oraz dobrej jakości tłuszcze roślinne, które dostarczają jak najwięcej nienasyconych kwasów omega-3. Dodatkowo wzmacniane są również witaminy antyoksydacyjne (witaminy A, C, E). Ważna jest również odpowiednia podaż witaminy D. Zaleca się suplementację witaminą D. jesienią i zimą, ponieważ skóra jest słabiej syntetyzowana przez słońce. Należy również zwrócić uwagę na poziom żelaza, selenu, cynku i jodu w diecie osoby z chorobą Hashimoto. Jednak tych składników nie powinno się suplementować (bez wyraźnej porady lekarza), ponieważ nie tylko brak tych składników, ale także ich nadmiar może wyrządzić wiele szkód organizmowi!

Co uwzględnić w diecie Hashimoto a czego unikać ?

Zalecane produkty na niedoczynność tarczycy:
• Produkty pełnoziarniste: chleb żytni, kasza gryczana, jęczmień, makaron razowy, brązowy ryż, płatki owsiane, otręby pszenne.
• Świeże i mrożone owoce i warzywa, awokado i pietruszka.
• Produkty z chudego mięsa: kurczak, indyk, cielęcina.
• Ryby morskie: dorsz, tuńczyk, halibut, śledź.
• Nasiona roślin strączkowych.
• Oleje roślinne: olej rzepakowy, oliwa z oliwek.
• Orzechy: orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy brazylijskie, migdały.
• Jajka;
• Mleko odtłuszczone i produkty mleczne.
• Pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane.
• Woda mineralna.
Produkty niezalecane w diecie Hashimoto:
• Żywność przetworzona.
• Łatwo przyswajalne węglowodany w postaci cukierków, czekoladek, ciast i ciastek.
• Tłuste i przetworzone mięsa.
• Lekki chleb i wyrafinowane płatki owsiane.
• Słone przekąski.
• Brassicaceae (surowe).
• Napoje alkoholowe i gazowane.